MAGASINER & FAGBLADE

Ord skrevet med mit kamera

Notion. Ø-magasinet. Frekvens. GO. Ældre Sagen.

Titlerne på nogle af de magasiner, som jeg er fast fotograf på. Tidsskrifter som har sendt mig i armene på et væld af mennesker med en historie at fortælle.

Jeg sætter stor pris på det tætte samarbejde med journalisten, som skriver artiklen. Ikke mindst den del af processen, hvor vi veksler ideer og tanker om, hvordan fotografiet kan være en nyfortolkning af den skrevne historie eller måske ligefrem digte videre på fortællingen i ord.

For mig er det ét af de smukkeste øjeblikke i fortællinger: Når vi mennesker løber tør for ord og fotografiet tager over. Lidt lige som når musik bedst udtrykker vores følelser eller humør.

Samarbejdet med magasinets grafiske designer vægter jeg også højt. Både før og efter fotograferingerne, hvor vi arbejder med alt fra den røde tråd i fortællingen til opsætningen i magasinet og toningen af fotografierne.

Sænkede skuldre foran kameraet

Når jeg drager på opgave for magasiner og fagblade er det i reglen mennesker, som er i fokus. Nogle er kendte og nærmest kongelige – andre er bare sig selv. Fælles for dem alle er, at de bærer rundt på en interessant fortælling, som jeg skal visualisere for læserne.

Lad det være sagt uden omsvøb: De færreste af os er fotomodeller af udseende og profession – og derfor har de fleste af os det lidt anstrengt med at stå foran et kamera. Det gælder for så vidt både kendte såvel som ukendte personligheder.

Derfor er det heller ikke mit kamera, folk møder som det første. De møder mig. Anders. Klar til at lytte – nysgerrig som jeg er og spændt på at høre deres historie. En kop kaffe og et par fortællinger senere er vi ”klar til at skyde” med ægte smil, et glimt i øjet og sænkede skuldre.

Klimaforsker i vand til livet

Jeg elsker at udfordre personen, der skal fotograferes. Jo mere kant, vi kan skabe – desto bedre bliver resultatet.

Derfor kan en forsker – som vil råbe verden op med sit budskab om klimaforandringer og stigninger i havvandstanden – sagtens risikere at blive spurgt, om han en kold januardag vil tage skjorte på og gå ud i Aarhus Bugt, indtil han står i iskoldt vand til livet. Efter lidt bekymringer og betænkningstid svarede forskeren: Ja! Resultatet blev nogle fremragende portrætfotografier, som på smukkeste vis sætter en tyk streg under hans alarmerende fortælling.

Jeg tager også fotos til en lang række virksomheders årsrapporter. I lighed med magasinerne er jeg med til idéudvikling, udvælgelse og opsætning af de fotografier, som skal fortælle historien om stort og småt i regnskabsåret, der er gået.

61 789 321

foto@anderstraerup.dk

© Anders Trærup

61 789 321

foto@anderstraerup.dk

© Anders Trærup